Gyors hozzáférés

Somfy Blog

Többet szeretnék tudni a Somfy innovációiról

Kategóriák

Automata árnyékolók: egyszerű megoldás a ház hűvösen tartására a nyári forróságban

Olyan energiatakarékos megoldást keres, amely a nyáron kellemes hőmérsékletet biztosít otthonában? Az automata redőnyök a TaHoma switch és a TaHoma alkalmazásának kombinációja tökéletes megoldást nyújt a forró nyári napokon.

Nagyobb kényelem, kisebb környezeti hatás

A klímaváltozás miatt mindenki új lehetőségeket keres arra, hogyan tartsa otthonát hűvösen és eközben csökkentse az energia költségeit, anélkül, hogy fel kellene áldoznia kényelmét.

Mivel a kormányok az éghajlatváltozás hatásainak elleni küzdelemben új, környezetbarát építési szabályozásokra törekednek, sok háztartás légkondicionáló berendezéseket választ, hogy a nyári melegben kellemes hűvös legyen otthonaikban. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint a légkondicionálás iránti kereslet 2050-ig nyolcszor gyorsabban nő majd, mint a fűtés iránti kereslet az utóbbi 30 évben[1]."

Bár a légkondicionálók hatékonyak a háztartások hűvösen tartásában, az üzemeltetésük költséges és közel sem környezetbarát. Hogyan tudnánk csökkenteni a költségeket, növelni az otthonunk energiahatékonyságát és egyidejűleg csökkenteni a légkondicionáló használatát?

Válaszunk: kültéri automata redőnyökkel!

Hűvös otthon egy csapásra

Az automata redőny tökéletes megoldás otthona hűvösen tartására, energia megtakarításra és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, mindezt anélkül, hogy önnek bármit is kelljen csinálnia!

Nyáron az ablakok hőforrások. Elnyelik a nap összes melegét és bent tartják a házban. Az automata redőnyök alkalmazkodnak a napsugárzáshoz és megakadályozzák azok bejutását a legoptimálisabb napszakban. Ennek köszönhetően a beltér hőmérséklete 4 vagy akár 7°C-kal is csökkenhet[2].

Ebben rejlik az automatizáció lényege: elvégzi a munkát ön helyett. Az árnyékolók és redőnyök mindig optimális helyzetben vannak, még akkor is, ha ön nem tartózkodik otthon vagy épp más elfoglaltsága van. Az energiahatékonyabb otthon kulcsa az automatizáció.

TaHoma: Gondtalan automatizáció

Különböző helyeken élünk és ahány ház, annyi szokás, ezért mindenkinek személyre szabott automatizációra van szüksége. Ehhez pontosan olyan centralizált vezérlő rendszerre van szükség, mint a TaHoma switch.

A TaHoma switch teljesen  átadja önnek az intelligens háztartása rendszerének irányítását. Egyetlen gombnyomással, az alkalmazáson keresztül (iOS és Android esetén egyaránt), vagy akár egy egyszerű hangparanccsal pontosan az ön igényeinek megfelelően irányíthatja eszközeit. A nyaralása idejére például aktiválhatja a jelenlét szimulációjának forgatókönyvét, hogy eltántorítsa a potenciális betörőket, vagy távolról ellenőrizheti, hogy minden lámpát lekapcsolt és az ajtókat bezárta.

Továbbá beprogramozhat olyan forgatókönyveket, amely beleillenek az Ön mindennapi rutinjába. Ezek a forgatókönyvek olyan automatizált programok, amelyek kihasználják az intelligens háztartása összes lehetőségét oly módon, hogy tökéletes összhangban működnek az ön berendezéseivel. Segítségükkel könnyedén és egyszerűen maximálisan növelheti otthona kényelmét és energetikai hatékonyságát, mindezt anélkül, hogy megmozdulna.

A rendszeres alkalmazásfrissítéseink során a TaHoma rendszerhez hozzáadtunk egy előre beállított Thermal Comfort forgatókönyvet, amely hozzájárul az energiatakarékossághoz az év minden napján az automata redőnyök és árnyékolók vezérlésével, optimalizálva ezzel az energiafogyasztást.

Thermal Comfort forgatókönyv nyáron: Hogyan működik?

A Thermal Comfort forgatókönyv nyárra és télre különböző automatizációs módot kínál.

Nézzük meg közelebbről, hogyan növelhetné otthona kényelmét nyáron a Thermal Comfort forgatókönyv.

Először az alkalmazásban meghatározza, hogy melyik égtáj felé néznek az ablakai. Ezután az alkalmazás felajánlja a legmegfelelőbb időt az egyes redőnyök és árnyékolók leengedésére és felhúzására. Ezeket az ajánlásokat elmentheti vagy igénye szerint módosíthatja.

Ez a rugalmasság és alkalmazkodás biztosítja, hogy otthona hűvösebb legyen, miközben az optimális fényintenzitás megmarad az egész nap folyamán. Otthonának szobái eltérő égtáj felé nézhetnek. Az egyes redőnyök egyedi vezérléséhez kialakított forgatókönyv beállításával elkerülheti a bosszantó helyzeteket, például azt, hogy dolgozószobájában sötét legyen a nyári délelőtt folyamán.

Képzelje el, hogy dolgozószobájának ablakai délre és nyugatra néznek:

  • Reggel, napkelte után 3 órával a déli oldalon lévő ablak automatikusan becsukódik, míg a nyugati oldalon lévő ablak 5 órával a napkelte után automatikusan csukódik be.
  • Délután, naplemente előtt 4 órával a délre néző árnyékoló részlegesen kinyílik, míg a másik csak 2 órával később teszi ugyanezt.
  • Este, naplemente előtt 2 órával a déli oldalon lévő árnyékoló automatikusan teljesen kinyílik, míg naplemente után a nyugati ablak árnyékolója automatikusan teljesen kinyílik.

Ez csak a számos példa egyike a Thermal Comfort forgatókönyv kihasználásának, hogy a nyara még kellemesebb legyen.

A TaHoma alkalmazásban számos hasznos tippet és útmutatót talál ahhoz, hogyan állítsa be a Thermal Comfort forgatókönyvet úgy, hogy megfeleljen otthona igényeinek, valamint információt kaphat arról, hogyan állíthat be további forgatókönyveket, hogy még kényelmesebbé tegye mindennapjait. Ha bármilyen kérdése volna, tekintse meg gyakran ismételt kérdéseink oldalát, ahol megtudhatja, hogyan használhatja a Thermal Comfort forgatókönyvet érzékelőkkel vagy azok nélkül.

Kik a Somfy Expertek vagyis Szakértők?

Segítségre van szüksége a TaHoma® switch telepítésével az Ön intelligens háztartásába? Vegye igénybe a kiterjedt Somfy Szakértő forgalmazói hálózatot, és találja meg az Önhöz legközelebbi kereskedőt. A Somfy szakértők az ország egész területén megtalálhatók. Tanácsot adnak Önnek minden szükséges dologban, és segítenek az eszközök telepítésében vagy bármelyik Somfy készülék szervizelésében.

 

[1] https://www.iea.org/commentaries/is-cooling-the-future-of-heating

[2] A francia építészeti szövetség tanulmánya: A redőnyök energiahozzájárulásának elemzése - Normatív és szabályozó tanulmány. A TBC INNOVATIONS egy 25 éves tapasztalattal rendelkező kutatási és tanácsadó vállalat az építőipari és építési piacokon. Az eredmény a ház méretének, az építési évének, földrajzi elhelyezkedésének és az ablakok kialakításának (redőny, kültéri zsaluzia, beltéri árnyékolók) függvényében változhat.

Tudjon meg többet
Kategóriák

Kérjük, fogadja el a cookie-kat a hozzászóláshoz