Gyors hozzáférés

Somfy Blog

Többet szeretnék tudni a Somfy innovációiról

Kategóriák

A pergolák 5+1 előnye

Egy pergola jelenléte igazi paradicsomi érzést adhat otthonunknak. Mintha csak a Földközi-tenger partján pihennél, nem igaz? A pergolák mögött sokkal több van, mint egy csinos megjelenés. 

Miért érdemes pergolát választani? Bár kétségtelenül gyönyörűek, kérdés, hogy valóban sok árnyékot adnak a pergolák? Ha valaha is gondolkoztál rajta, hogy mit adhat egy ilyen termék neked, családodnak, otthonodnak, görgess lejjebb, mert most a pergola 5+1 előnyét vesézzük ki.

 

Először is, mielőtt beleásnánk magunkat a pergola előnyeibe, nézzük meg ennek az építészeti elemnek a szerkezetét és célját. A pergola egy boltív, amely általában kertekben, parkokban és udvarokban található. Jellemzően függőleges oszlopokból áll, amelyek általában keresztgerendákat és nyitott mennyezetet támasztanak alá. A pergola oszlopai és rácsa gyakran kúszónövények otthona.

Néha a pergolákat összekeverik a lugasokkal. (angolul arbor, általában boltíves kapura hasonlító dísztárgy a kertekben.) A lugasok jellemzően kisebb, egyszerűbb szerkezettel rendelkeznek és pad is szokott alájuk kerülni.

A pergolák viszont nagyobbak, nyitott szerkezetűek, jellemzően laposak, és gyakran otthonokhoz vagy épületekhez vannak rögzítve. Sokan a két kifejezést keverik, tehát vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk, hogy pontosan mit is vásárolunk.

Nézzük tehát az előnyöket:

  1. A pergolák gyönyörűek


Kezdjük a nyilvánvalóval: a szépséggel. A pergolák egyedi szépséggel rendelkeznek, amely felülmúlja a legtöbb szokványos napellenzőt. Különleges kialakításuk segíthetnek még vonzóbbá tenni kertünket családunknak és vendégeinknek. Számos különböző stílusú pergola kapható, az egyszerű, modern mintáktól a díszes, kidolgozott és elegáns szerkezetekig. Ráadásul a pergolákat nagyon szeretik a kertészek, mert fantasztikus lehetőségeket biztosítanak a növényeknek.

2. A pergolák okosak is tudnak lenni

Lehetőségünk van motorizált megoldásokkal rendelkező pergolát vásárolni például a Somfy kínálatából, amely egy fantasztikus és különleges okos otthon elem lehet. Garantáltan minden vendég tátott szájjal fogja figyelni!

A beépített szenzorok figyelik az időjárást, így ennek megfelelően fogja a léceket beállítani! Hát nem milyen kényelmes és nagyszerű?

TÖBBET SZERETNÉK TUDNI AZ OKOS PERGOLÁKRÓL

3. A pergolákon gyönyörűen néznek ki a növények


A pergolák nemcsak önmagukban gyönyörűek, hanem fantasztikus lehetőség számtalan növény ültetésére, mint a kúszónövény, szőlő vagy borostyán. Ezek a növények képesek a pergola támaszain és a tetőszerű gerendáin keresztül végig nőni, gyönyörű látványt biztosítva.

Ráadásul a kúszónövényeknek általában nagyon kevés segítségre van szükségük ahhoz, hogy feltekeredjenek a pergola oszlopaira és a rácsokon keresztül gyönyörűen befedjék. Ha az oszlopokhoz rögzített függőleges vezetékekre kötjük őket, általában maguktól jó irányba növekednek tovább.

4. A pergolák igazán egyedivé teszik a kertet

A pergola segít igazán meghatározóvá tenni kertedet. Ráadásul, mivel a pergolák nyitottak és tágasak, ezt anélkül érhetjük ezt el, hogy a teret kisebbnek vagy szűkebbnek éreznénk. A pergola alatti terület általában burkolva van, például téglával vagy betonnal. Használjuk ki ennek is a lehetőségét, hogy a pergola oszlopai és a burkolat tökéletes, különleges párost alkosson együtt.

5. A pergolák árnyékot adnak

Bár elsőre akár befejezetlennek tűnhetnek, a pergolák igenis adnak árnyékot. A gerendáknak köszönhetően tud biztosítani árnyékot, bár tény, önmagában teljesen árnyékolt területet nem tud biztosítani. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Bár például nem kapunk teljes árnyékot, láthatjuk az eget és a csillagokat. Ha teljes árnyékot szeretnénk még mindig lehetőségünk van a gerendákat szövettel befedni, de ne felejtsük a növényeket, amelyek szintén természetes árnyékot adnak.

+1. A pergolák tartósak és kevés karbantartást igényelnek.

A nem fából készült pergolák nem töredeznek, rozsdásodnak vagy színeződnek el, így karbantartásuk igen egyszerű.

Tudjon meg többet
Kategóriák

Kérjük, fogadja el a cookie-kat a hozzászóláshoz